Miljø, yrke og kreft: Tverrfaglig arrangement om etiologi og forebygging
Registrering for seminaret torsdag 25. september
Registrering for early career workshopen fredag 26. september
Seminar, torsdag 25. september 2025
FHIs auditorium, Lovisenberggata 8, 0456 Oslo | Virtuell tilgang via Microsoft Teams
Seminaret vil bestå av tre separate sesjoner etterfulgt av en paneldebatt, med mål om å styrke det nasjonale samarbeidet innen yrkes- og miljørelatert kreftepidemiologi, dra nytte av både nasjonal og internasjonal ekspertise, samt legge grunnlaget for fremtidig samarbeid.
Keynotes er prof. Kurt Straif (Boston College, US), Dr. Katherine McGlynn (NCI, US), og prof. Paolo Vineis (Imperial College, UK).
Første sesjon vil belyse dagens utfordringer knyttet til yrkes- og miljørelatert kreft, med fokus på hvordan endrede eksponeringsnivåer og mønstre påvirker kreftrisiko og utforming tiltak av i forvaltningen. Andre sesjon vil dreie seg på kreftfremkallende stoffer i miljøet, med særlig vekt på PFAS, nikkel, luftforurensning og andre stoffer som kan påvirke kreftrisikoen. Tredje sesjon vil adressere den nåværende situasjonen innen yrkes- og miljørelatert kreft og se på hvordan vi kan identifisere og håndtere fremtidige risikoer ved hjelp av dagens kunnskap.
I paneldebatten vil foredragsholderne diskutere ulike perspektiver på forebygging av yrkes- og miljørelatert kreft.
For å fremme samarbeid og nettverksbygging vil ph.d.-studenter og postdoktorer få muligheten til å presentere sin forskning gjennom posterpresentasjoner i lunsjpausen. Det vil deles ut en premie for beste posterpresentasjon.
For mer info se program her.
Seminaret er åpent for studenter, forskere, fagpersoner og andre som er interessert i sammenhenger mellom miljø, yrke og kreft. Deltakelse er gratis, men påmelding er nødvendig.
Early career workshop, fredag 26. September
Domus Medica, rom L-200, Universitetet i Oslo | Kun fysisk deltakelse
Denne workshopen gir en unik mulighet for masterstudenter, ph.d.-studenter og postdoktorer til å engasjere seg direkte med medstudenter og seniorforskere på tvers av institusjoner.
Workshopen vil fokusere på karriereutvikling, nettverksbygging, karriereveier og jobbmuligheter innen epidemiologisk og toksikologisk forskning, eller folkehelsearbeid med fokus på forebyggbare risikofaktorer. Det vil også fremheve viktigheten av formidling og vitenskapelig kommunikasjon på ulike plattformer, inkludert sosiale medier og nyhetsmedia.
Arrangementet er utformet for å inspirere og styrke neste generasjon forskere med kunnskapen, ferdighetene og nettverkene som trengs for å gjøre karriere i dette viktige feltet.
For mer informasjon, se det foreløpige programmet her.
Deltakelse er gratis, men påmelding er nødvendig.
Europeisk forskningsnatt, fredag 26. september
Deichman Bjørvika, Anne-Cath. Vestlys plass 1, 0150 Oslo | Drop-in mellom 17:00–20:00 | Åpent for alle aldre
Evighetskjemikalier og tryghet: Hvordan forskning avdekker fortiden og sikrer fremtiden?
Arrangementet setter søkelyset på PFAS – per- og polyfluorerte alkylstoffer – også kjent som “evighetskjemikalier”, som brytes svært sakte ned i naturen og kan påvirke helsen over tid. Du får møte forskere fra ulike fagfelt, lære hvordan vi undersøker sammenhengen mellom kjemisk eksponering og helse, og oppleve interaktive stasjoner og aktiviteter.
Bak arrangementet står et forskningsprosjekt ledet av Kreftregisteret og Folkehelseinstituttet, støttet av Kreftforeningen, som undersøker koblingen mellom PFAS og kreftrisiko ved hjelp av Janus Serum Biobank.
Det vises også en kortfilm (10 minutter) som på en enkel måte forklarer utfordringene med evighetskjemikalier.
Deltakelse er gratis. Påmelding er ikke nødvendig.