Hjernesvulst blant barn og unge
Prosjekt
|Sist endret
Kreftregisteret og alle barneklinikker i Norge samarbeider om en vitenskapelig undersøkelse som kan øke vår kunnskap om hvordan ulike miljøfaktorer kan påvirke risikoen for å utvikle hjernesvulst blant barn og unge
Bakgrunn
I perioden 2008-2009 gjennomførte Kreftregisteret og barneavdelingene ved de store sykehusene i Norge en vitenskapelig undersøkelse om risikofaktorer for hjernesvulst blant barn i alderen 7 til 19 år. Hensikten var i første rekke å bidra til kunnskap om hvorvidt bruk av mobiltelefoner blant barn og unge bidro til å øke risikoen for hjernesvulst.
Barn og unge med hjernesvulst og deres foreldre ble stilt en rekke spørsmål om ulike miljøfaktorer de kan ha vært utsatt for (f.eks. ved graviditet, fødsel og barnets tidlige oppvekst). Samtidig ble en gruppe tilfeldig valgte barn og unge i befolkningen, som ikke hadde fått diagnostisert sykdommen, stilt de samme spørsmålene. Ved å sammenligne svarene fra de to gruppene kan vi få ny kunnskap om det finnes visse faktorer som påvirker risikoen for at barn og unge kan utvikle hjernesvulst. Økt kunnskap om disse spørsmålene han føre til at det i fremtiden blir mulig å forebygge sykdommen.
Hovedresultater
I studien fant vi ingen økt risiko for utvikling av hjernesvulst ved bruk av mobiltelefon, og med alle resultatene sett under ett konkluderer vi med at vi ikke finner støtte for at bruk av mobiltelefon forårsaker hjernesvulst blant barn og unge.
Dette datamaterialet gitt også oss anledning til å undersøke om andre faktorer enn bruk av mobiltelefon, som kontakt med dyr, oppvekst på gårdsbruk og ulike infeksjoner, kan påvirke risiko for hjernesvulst. Videre har vi studert i hvilken grad enkelte genetiske faktorer og allergier kan ha betydning for risikoen.
Det pågår for tiden forskning som undersøker ytterligere genetiske forhold som kan påvirke risikoen for hjernesvulst, og hvordan man velger å behandle sykdommen når den har oppstått.
Om prosjektet
Prosjektgruppe: Steffan Daniel Bos-Haugen prosjektleder
REK: Prosjektet er godkjent i Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) nr 2015/1964
Varighet: Januar 2007 - pågående
Samarbeidspartnere:
- Karolinska Institutet ved Maria Feychting
- International Agency for Resarch on Cancer (IARC) ved Dr. Joachim Schüz
- Swizz Tropical and Public Health Institute ved Prof. Dr. Martin Röösli
- Heidlberg University Hospital ved Prof. Dr. med. Stefan Pfister